Диария

При диария…

Един от проблемите, засягащи храносмилателния тракт, който се проявява чрез многократна евакуация или стремеж към евакуация на червата. Диарията се счита за ситуация, при която се изпитва нужда от ходене до тоалетна повече от три пъти на ден и изпражнението е (по-скоро) течно.

Макар често да не се взима насериозно, диарията е много сериозен проблем.

По време на диария тялото отслабва и губи:

  • течности
  • минерални вещества
  • електролити

Когато организмът е дехидратиран и страда, няма достатъчно енергия за основните телесни функции, което е причината нелекуваната диария да е изключително опасна за отслабнали индивиди, в екстремни случаи тя може да е животозастрашаваща.

Остра диария

В случай на така наречената остра диария, заболяването има много бързо и интензивно възникване, което продължава обикновено 2-3 дни. Препоръчително е да се започне с лечението незабавно, използвайки обичайно достъпни продукти, които не изискват лекарско предписание. Ако заболяването все още продължи, трябва да посетим лекар, за да може той да установи дали причината е инфекция, или не и респективно да предложи по-нататъшни стъпки.

В повече от 90% от случаите на диария се касае за инфекции, които обикновено са придружени със стомашни болки, повръщане и висока температура, които увеличават още повече риска от дехидратация. Това е изключително опасно при малки деца и възрастни хора.

Предупреждение! Препоръчваме незабавна консултация с педиатър при проява на симптоми при новородени и малки деца.

Около 10% от всички диарии са в резултат на нежелана реакция при прием на определени лекарства, токсични вещества или „диария на пътешественика“. Последната засяга цели 55% от хората, които пътуват в чужбина, особено в страни, които са рискови.

Хронична диария

В случаите на така наречената хронична диария, неразположението е причинено най-вече от продължителността ѝ. Нормално е тя да трае понякога повече от 4 седмици и трябва да се направят медицински тестове, за да се установи причината. Обикновено това не е инфекциозна диария и затова диагнозата, както и последващото лечение, са по-сложни.

В най-честият случай продължителната диария обикновено е болест, свързана с така наречения синдром на раздразнените черва. Характеризира се с нарушения в перисталтиката, когато нито диарията, нито болката в стомаха имат органичен причинител.

Диарията и нейните най-чести причинители

Ако имате диария, първото нещо, което вероятно ще се запитате, е какво сте яли или къде сте сбъркали. Достатъчно е да прекалите с пресните плодове, да опитате екзотична кухня по време на почивката си, да не миете ръцете си правилно, да не сготвите достатъчно храната и храносмилателният ви тракт ще реагира съответно.

След като зачеркнете най-лесните възможни причини, все още остават твърде много възможности. Какви са те?

  • вируси (например ротавируси)
  • бактерии (например салмонела)
  • паразити (например в замърсена вода)

Много е вероятно диарията да е свързана с психиката. Може да се появи, когато сте нервни или страдате от безпокойство. Може да се появи и като страничен ефект към непоносимост към храна (например лактоза) или цьолиакия (алергия към глутен и зърнени култури), или панкреасни заболявания.

Как правилно да се лекува диария?

Най-важното е да внимавате за подходящ прием на течност, за да избегнете дехидратиране. Когато диарията е придружена от повръщане, осигурете си лъжици вода, слаб черен чай (неподсладен), негазирана минерална вода или разтвор за рехидратация от аптеките, който ще замести загубените минерални вещества и електролити.

Що се отнася до храната: децата трябва да започнат със супа от ориз или моркови, последвана от ориз, сухи бисквити или хляб. Възрастните могат да използват същото, диапазонът на подходяща храна може да се разшири по-бързо със специфична храна (банани, картофи, ябълки), в зависимост от напредъка на заболяването.

Walmark

Информация за контакти:

  • Безплатен помощен център: 0800 13 599
    Имейл адрес: info@walmark.bg